Premie

De Vlaamse overheid biedt premies aan wanneer u uw woning laat isoleren. Er zijn verschillende mogelijkheden om premies te krijgen voor isolatie. Op deze pagina vindt u meer informatie hierover. Het is geruststellend om te weten dat u in aanmerking komt voor isolatiepremies. Dit heeft namelijk twee belangrijke voordelen:

  1. U hoeft minder geld te investeren, waardoor u dit eventueel kunt gebruiken voor andere energiebesparende maatregelen.
  2. De terugverdientijd van de investering wordt korter, omdat u minder betaald voor de aanschaf.

Isolatie premies

De belangrijkste premie voor spouwmuurisolatie is de VerbouwPremie van de Vlaamse Overheid. Deze combineert de vroegere Vlaamse renovatiepremie en de energiepremie van Fluvius.

Als u het na-isoleren van uw spouwmuren wilt combineren met andere werken aan uw buitenmuren, zoals extra buitenmuurisolatie, kunt u ook daarvoor een VerbouwPremie aanvragen. Dit betreft werken zoals:

  • Plaatsen van buitenmuurisolatie langs de buitengevel (buiten- en binnenkant)
  • Verwijderen van asbest gevelbekleding
  • Afbraak van buitenmuren en/of vervangen door nieuwe buitenmuren
  • Behandeling tegen optrekkend vocht, tegen kelder- of huiszwam
  • Afbraak en plaatsing van borstweringen en balustrades balkons

De VerbouwPremie voor spouwmuurisolatie is beschikbaar voor eigenaar-bewoners, eigenaars (die de woning niet bewonen) en investeerders. De premie kan worden aangevraagd voor woningen, appartementen, appartementsgebouwen en niet-woongebouwen.

De belangrijkste voorwaarden voor de VerbouwPremie spouwmuurisolatie?

  • Uw gebouw is gelegen in het Vlaamse Gewest.
  • Het gebouw moet minstens 15 jaar oud zijn op het moment van de aanvraag.
  • De spouw moet minstens 5 cm breed zijn.
  • De spouw moet volledig opgevuld worden.
  • Uw spouwmuur mag nog niet gedeeltelijk opgevuld zijn.
  • De lambdawaarde (isolatiewaarde) van het isolatiemateriaal mag maximaal 0,065 W/mK zijn. Hoe lager die waarde, hoe beter uw woning geïsoleerd is. Onze lambdawaarde bedraagt 0,034 W/mK. Dat is aanzienlijk lager dan de gevraagde waarde.
  • De werken moeten uitgevoerd worden door een gecertificeerde aannemer (volgens de specificaties van STS 71-1).

Hoe vraagt u de VerbouwPremie aan?

Dien uw aanvraag binnen 12 maanden na de werken in op het online loket van de Vlaamse overheid.

Wat hebt u nodig om een premie aan te vragen?

  1. De factuur van de werken en een document over de geplaatste isolatie
  2. Een attest van de aannemer
  3. Een VVO-attest (Verklaring van Overeenkomstigheid) STS 71-1. Dit wordt afgeleverd door de BCCA en garandeert de kwaliteit van de materialen en technieken bij spouwmuurisolatie.

Al deze documenten moet u tot twee jaar na de uitbetaling bijhouden. Bameco isolatie bezorgt u na de werken alle nodige documenten om de premie aan te vragen.

U hebt enkel recht op deze premie als u werkt met een erkende aannemer, zoals Bameco.

Gemeentelijke premies

Van sommige Vlaamse gemeenten kunt u een extra premie krijgen voor spouwmuurisolatie. Hoeveel u krijgt en wat de voorwaarden zijn, verschilt van gemeente tot gemeente. Ontdek het via de Premiezoekrobot voor energiepremies in Vlaanderen. Of neem contact op met uw gemeente.

Combineer premies voor spouwmuurisolatie

Vergeet niet dat het meestal mogelijk is om verschillende premies en voordelen voor spouwmuurisolatie te combineren. Bijvoorbeeld, u kunt gebruikmaken van een VerbouwLening, een VerbouwPremie en een premie van uw gemeente- en provinciebestuur. Dit maakt het isoleren nog interessanter voor u.

Enkel met erkende aannemer

Zoals eerder benadrukt, is het van groot belang dat u deze premies en fiscale voordelen alleen kunt krijgen als u samenwerkt met een erkende aannemer, zoals Bameco Isolatie.